Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz ?

booteknik

Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz ? 

Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz ?
tik  Ramazan'da öğünlerimiz hafif olmalı, metabolizmamızın yavaşlamasını önleyecek ve sindirim sistemimizi yormayacak gıdalar tercih edilmeli.

tikİftarda yemeğe çorba ile başlanılmalı , gerekirse biraz ara verilmeli , yiyeceklerin hızlı bir şekilde boş mideye bir anda yüklenerek yenilmesi yerine ağır ağır yenilmesine dikkat edilmeli.

tik Çok yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan kaçınılmalı , çiğ sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli,(Şekerli meyvelere dikkat) uzun süre aç kaldıktan sonra kan şekerini hızla yükselten gıdalar yerine glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükselten gıdalar tercih edilmeli.

tik Sıcak havalarda iftardan sonra veya sahurda bol bol  sıvı tüketilmeli.(şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Su , ayran , komposto vb sağlıklı içecekler tüketilmeli. Komposto yaparken şeker yerine kabuk tarçın kullanırsak , çok güzel bir aroma ve tat elde ederiz üstelik daha sağlıklı olur.Unutmayalım normal zamanlarda günde en az 1.5-2 Litre su içmemiz gerekmektedir. " Çay ,ayran vb sıvı gıdalar alıyorum, bunlar yerine geçmez mi? " dediğinizi duyar gibiyim. Tabii ki sağlıklık sıvı almak önemlidir, lakin hiçbiri su yerine geçmez. Bu nedenle su tüketmeye özen gösterelim.)

tikAkşama kadar aç kalan vücut , düşük kan şekeri nedeniyle tatlı tatlı diye bağırsada bu sese kulak asmadan unlu ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalı , illa tatlı yenilecekse hafif ve sütlü olanlar tercih edilmeli.(Tatlıların üzerine mutlaka toz tarçın serpilmeli.)

tikİçerisinde mikrop barındırmayan bir yiyecek olan yoğurt ,  iftar sofralarında mutlaka yer almalı.(Evde yapılmışsa daha sağlıklı olur. Şayet yoğurdu sade yemek istemiyorsanız, nane, kekik veya reyhan ilave edilmiş birkaç damla zeytinyağı gezdirilmiş cacıklar , iftar sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir.)

tikKan şekerinin dengeli gitmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve emilimi yavaş olan , midede uzun süre kalacak ,  yani bizi uzun süre tok tutacak protein ve lif içeriği yüksek besinler tercih edilmeli.(Lifli besinler , hem iftarda hem sahurda rahatlıkla tüketilebilir , ayrıca kabızlık sorunu olanlar içinde faydalıdır.)

tikSahurda , kızartma  ve hamur işleri yerine  ceviz, tuzsuz badem ,fındık , hurma(bir adet) gibi besleyici  değeri yüksek ve gün boyu tok tutacak besinlere yer verilmeli.(Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerin insülin salgısını uyararak  çabuk acıkmaya neden olacağı unutulmamalı.)

tikSon olarak , iftardan bir iki saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüşler , besinlerin sindirimine yardımcı olacağı gibi  aynı zamanda yavaşlayan metabolizmamızıda hızlandıracaktır.

About the Author

booteknik / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 yorum:

Faydalı Bilgiler

Sinema

Teknoloji

Oyun

Müzik

Stajer

Güncel

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Stajer

Sağlık

Arşiv

Wallpaper

Mobil

Son Yazılar

Kategori

Bilim

Akorlar

Son Yazılar

Bumerang - Yazarkafe

Şiirler

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe
Şairlerden Alıntılar