Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz ?

Ramazan'da öğünlerimiz hafif olmalı, metabolizmamızın yavaşlamasını önleyecek ve sindirim sistemimizi yormayacak gıdalar tercih edilmeli.

İftarda yemeğe çorba ile başlanılmalı , gerekirse biraz ara verilmeli , yiyeceklerin hızlı bir şekilde boş mideye bir anda yüklenerek yenilmesi yerine ağır ağır yenilmesine dikkat edilmeli.

Çok yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan kaçınılmalı , çiğ sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli,(Şekerli meyvelere dikkat) uzun süre aç kaldıktan sonra kan şekerini hızla yükselten gıdalar yerine glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükselten gıdalar tercih edilmeli.

Sıcak havalarda iftardan sonra veya sahurda bol bol sıvı tüketilmeli.(şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Su , ayran , komposto vb sağlıklı içecekler tüketilmeli. Komposto yaparken şeker yerine kabuk tarçın kullanırsak , çok güzel bir aroma ve tat elde ederiz üstelik daha sağlıklı olur.Unutmayalım normal zamanlarda günde en az 1.5-2 Litre su içmemiz gerekmektedir. " Çay ,ayran vb sıvı gıdalar alıyorum, bunlar yerine geçmez mi? " dediğinizi duyar gibiyim. Tabii ki sağlıklık sıvı almak önemlidir, lakin hiçbiri su yerine geçmez. Bu nedenle su tüketmeye özen gösterelim.)

Akşama kadar aç kalan vücut , düşük kan şekeri nedeniyle tatlı tatlı diye bağırsada bu sese kulak asmadan unlu ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalı , illa tatlı yenilecekse hafif ve sütlü olanlar tercih edilmeli.(Tatlıların üzerine mutlaka toz tarçın serpilmeli.)

İçerisinde mikrop barındırmayan bir yiyecek olan yoğurt , iftar sofralarında mutlaka yer almalı.(Evde yapılmışsa daha sağlıklı olur. Şayet yoğurdu sade yemek istemiyorsanız, nane, kekik veya reyhan ilave edilmiş birkaç damla zeytinyağı gezdirilmiş cacıklar , iftar sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir.)

Kan şekerinin dengeli gitmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve emilimi yavaş olan , midede uzun süre kalacak , yani bizi uzun süre tok tutacak protein ve lif içeriği yüksek besinler tercih edilmeli.(Lifli besinler , hem iftarda hem sahurda rahatlıkla tüketilebilir , ayrıca kabızlık sorunu olanlar içinde faydalıdır.)

Sahurda , kızartma ve hamur işleri yerine ceviz, tuzsuz badem ,fındık , hurma(bir adet) gibi besleyici değeri yüksek ve gün boyu tok tutacak besinlere yer verilmeli.(Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerin insülin salgısını uyararak çabuk acıkmaya neden olacağı unutulmamalı.)

Son olarak , iftardan bir iki saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüşler , besinlerin sindirimine yardımcı olacağı gibi aynı zamanda yavaşlayan metabolizmamızıda hızlandıracaktır.
faydalı bilgi teşekkürler
YanıtlaSil